Grilované kura ako jedlo vhodné pri diéte ?
Keď sa povie diéta, každý si predstaví zoznam potravín, ktoré keď bude jesť zázračne schudne. A samozrejme ako radia v každom ženskom časopise – žiadne tuky ! To s tým zoznamom potravín je ešte ako tak celkom rozumné, no vylúčiť tuky nie je múdre.
Úvod
Zdravíme fanúšikov dobrého jedla
Dnešný článok nebude kulinársky, ako tomu bolo v predchádzajúcich dvoch článkoch. Po tom ako sme si predstavili recept na chutnú pečenú cviklu a tradičný šalát ku grilovanému mäsu Coleslaw, sa dnes pozrieme na grilované kura iným pohľadom. A síce pohľadom človeka, ktorý si stráži príjem kalórií, cvičí a chce sa stravovať zdravo.
Zápletka
Tie zlé tuky…
Keď sa povie diéta, každý si predstaví zoznam potravín, ktoré keď bude jesť, zázračne schudne. A samozrejme ako radia v každom ženskom časopise – žiadne tuky !
To s tým zoznamom potravín je ešte ako tak celkom rozumné, no vylúčiť tuky nie je múdre.
Oveľa múdrejšie je obmedziť príjem sacharidov. Ako vidíte v tabuľke, človek by mal denne prijať niečo okolo 270g sacharidov denne. No schválne teraz doma nájdite krabicu od svojho obľúbeného džúsu a pozrite sa koľko sacharidov obsahuje liter toho džúsu. Ktorý, povedzme si na rovinu, nikto z nás nemá problém vypiť celý.
Bielkoviny. Na čo sú, a na čo nám slúžia.
Bielkoviny zaraďujeme medzi makroživiny. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou tela. Ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela a taktiež ak nepodceníte príjem bielkovín v strave a pridáte k tomu aj pohyb, dokážete si zrýchliť metabolizmus.
Ktoré bielkoviny sú pre telo lepšie, rastlinné alebo živočíšne?
Oboje majú svoje výhody aj nevýhody. Preto je najlepšie kombinovať bielkoviny s rastlinnej stravy, ale aj zo živočíšnej stravy.
Živočíšne bielkoviny v potravinách – sú pre telo hodnotnejšie, pretože živočíšne bielkoviny obsahujú viac esenciálnych aminokyselín, čiže sú pre telo lepšie. Na druhej strane trávenie živočíšnych bielkovín je pre telo omnoho náročnejšie a vzniká viac odpadových látok a navyše ak to budete preháňať so živočíšnymi bielkovinami, môžu Vás čakať problémy s obličkami a … Preto živočíšne bielkoviny jedzte s mierou.
Rastlinné bielkoviny – zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, čiže sú menej hodnotné. Na druhej strane, telo ich ľahko spracuje a navyše rastlinná strava je pre telo aj omnoho výživnejšia, obsahuje omnoho viac minerálnych látok a vitamínov.
(zdroj: naschudnutie.sk)
Záver
Tak teda môže byť grilované kura, vhodné jedlo pri diéte a starostlivosti o zdravú výživu ?
Jednoznačné áno. A nielen to.
Teraz keď už vieme ako to teda je s tými tukmi a bielkovinami pozrime sa, čo obsahuje 100g grilovaného kurčata.
Pri čítaní tejto tabuľky nezabúdajte, že 1 porcia (štvrťka grilovaného kurčaťa), ktorá sa predáva u nás má cca 200g, takže hodnoty pre celú porciu musíme vynásobiť x2
Druh mäsa | Obsah kalórii (na 100g) |
Obsah bielkovín (na 100g) |
Obsah tukov (na 100g) |
Obsah nasýtených tukov (na 100g) |
Grilované kura (kombinácia bieleho a tmavého mäsa) |
223 kcal | 23,97 g | 13,39 g | 3,74 g |
Kuracie prsia | 151 kcal | 28,98 g | 3,03 g | 0,85 g |
Kuracie biele mäso grilované | 153 kcal | 27,13 g | 4,07 g | 1,08 g |
Čo nám z toho teda vyplýva ?
Jednoducho fakt, že v ten deň keď si dáte 200g porciu chutného chrumkavého grilovaného kuraťa, spravíte v prvom rade dobre pre svoje telo (hlavne čo sa týka príjmu bielkovín), v druhom rade príjmete málo tukov (aj to hlavne nenasýtené mastné kyseliny – to sú tie zdravé tuky a pre telo potrebné tuky ) a hlavne si skvelo pochutíte.
Toto všetko avšak platí hlavne pre čerstvú hydinu, ktorá je uchovávaná v chlade a nie je zmrazovaná ! My Vám toto všetko zaručujeme.
Keďže grilujeme ako na bežiacom páse, iné ako čerstvé grilované kura u nás ani nemôžete kúpiť
(zdroj: kankan.sk)
Vedeli ste, že chutné grilované kura môžete mať na obednom stole na zavolanie ?
V pracovných dňoch v čase od 9:30 do 14:30 pre ponúkame rozvoz našich jedál v celom okrese Prievidza.