Pečená cvikla,
zdravá príloha ku grilovanému mäsu
Pečená cvikla – jednoduchá, zdravá a veľmi chutná príloha ku mäsu. Pečenú cviklu môžete použiť ako prílohu k mäsu, alebo ako chutné predjedlo. Vegetariáni si ju môžu pripraviť s napríklad s kelovým prívarkom ako veľmi chutný obed.
Pár slov o cvikle
Cvikla (lat. Beta Vulgaris) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), u ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Pôvodom je zo stredomorského a atlantického prostredia. Obľúbená je v Európe, Severnej Amerike a v mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy pochádzajú z Babylónie a sú až 3000 rokov staré. Neskôr sa v starom Ríme bohato využívala ako jedlo, ale najmä ako liek.
Cvikla a jej liečivé účinky
Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Z jej priamých liečivých účinkov menujme tiež účinky močopudné, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadra. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.
Budeme potrebovať:
- Cvikla (červená repa) cca 1,3 kg
- Cesnak 5-8 strúčikov
- Olivový olej
- Soľ
- Korenie
- Maslo 50 g
Postup prípravy
Krok 1
Cviklu ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé cca 0,6 – 1,0 cm. Na dno hlbokého pekáča dáme alobal, ktorý potrieme olivovým olejom.
Krok 2
Na alobal poukladáme na kolieska nakrájanú cviklu. Cviklu pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením, osolíme.
Krok 3
Poukladáme na ňu plátky masla a cesnaku. Cviklu môžeme ešte ľahko pocukriť preosiatym práškovým cukrom, ale nie je to nutnosť.
Krok 4
Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 200 °C. Pečieme 60 minút, potom cviklu odkryjeme a kolieska otočíme na druhú stranu.
Krok 5
Prikryjeme a pečieme ešte 10 minúť. Podávame ako predjedlo, alebo veľmi vhodnú prílohu k mäsu.
Vedeli ste, že chutné grilované kura môžete mať na obednom stole na zavolanie ?
V pracovných dňoch v čase od 9:30 do 14:30 pre ponúkame rozvoz našich jedál v celom okrese Prievidza.